Sinds 2008 ben ik actief als Mail Artist. Mijn Mail art wordt over de hele wereld geëxposeerd. Ik ben lid van de IUOMA (International Union of Mail Artists)

 

Wat is Mail art?

Mail art-kunstenaars wisselen via de post hun kunstwerken uit en omzeilen daarmee de traditionele kunstinstellingen bij het openbaar maken van hun werk.

Sinds het ontstaan van de fluxus-beweging in de jaren 60 bewandelen vele kunstenaars alternatieve wegen om hun werk te verspreiden op een niet commerciële manier. Ze organiseren hun eigen mail art projecten met tentoonstellingen daarvan en geven hun eigen publicaties uit. Mail art werd oorspronkelijk vaak gemaakt met behulp van stencils, stempels, xerografie en fotokopieerapparaten. Kenmerkend waren de veelal kleine formaten op een papieren ondergrond; wat te maken had met de eisen voor verzending per post. Experimenteel ingestelde kunstenaars probeerden echter alles te versturen waar zij een etiket en een postzegel op konden plakken; de verregaande standaardisering van de afmetingen van poststukken ontstond pas later.

Door de komst van internet is een elektronische variant van mail art doorgebroken bij een groter publiek. Het is gebruikelijk dat de kunstenaar die Mail art ontvangt, iets terugstuurt. De ontvanger mag het werk niet verkopen. Hij/zij moet het werk bewaren in een archief en zal het werk veelal ook tentoonstellen. Wel mag het werk worden geschonken aan bijvoorbeeld een museum.